Portfolio Wilmjan
PP2014 - Boombos-1.jpg

Over mijzelf

Wie is Wilmjan en waarom deze site?

 
 

Over mijzelf

Mijn naam is William van den Elsen of eigenlijk is het Wilm-Jan van den Elsen. Dat is namelijk de naam die op mijn geboortekaartje staat. Vreemd genoeg heeft iemand me ooit zo genoemd, een dubbele voornaam bleek bij nader inzien toch niet zo te passen. De naam Wilm-Jan werd al snel verbasterd naar Wiljan waarna ik in mijn pubertijd er zelf maar William van gemaakt heb.  Toch is de naam Wilm-Jan me veel later gaan intrigeren en om die reden gebruik ik op het internet de nickname: Wilmjan. 

Deze site staat vooral in het teken van mijn fotografie. Ik fotografeer al enkele jaren maar tot voor kort was het niet echt een serieuze bezigheid. Ik fotografeerde zo’n beetje alles wat los en vast zat en ik deed dit ook nog eens op automatische stand.  Er was geen visie, geen plan en ook geen eigen stijl. Ik zag iets, ik drukte op de ontspanknop en de foto was gemaakt. Ik maakte me niet druk om sluitertijden, diafragma, ISO waarden, scherpstellen enz. Een mooie foto was dan ook puur toeval.

Voor mij als persoon is het belangrijk om in controle te blijven en dus niet op de passagiersstoel te zitten maar in de stoel van bestuurder zelf. Het was halverwege 2014 toen ik mezelf afvroeg waarom in controle blijven zo belangrijk voor me is en waarom ik bij het fotograferen de controle overliet aan mijn camera. Toeval of niet, zowat tegelijkertijd maakte ik kennis met de website van Laura Vink. Behalve veel nuttige tips en handige hulpmiddelen werd er ook gesproken over een online cursus met de toepasselijke naam: “nooit meer op de automatische stand fotograferen”. Dit moest zo zijn en ben deze cursus gaan volgen. Tegelijkertijd ging ik ook veel meer fotograferen en ging, mede aan de hand van de opdrachten uit de cursus, mijn camera pas echt ontdekken. Sindsdien heb ik geen enkele foto meer genomen op de automatische stand. 

Ik fotografeer nu doordachter en probeer meer oog te hebben voor omstandigheden en compositie. Daarnaast ben ik diverse stijlen aan het uitproberen. Een eigen stijl heb ik dus zeker nog niet maar het is wel mijn streven. Ik besef dat ik echter nog heel veel moet leren om tot een eigen stijl te komen. Ik lees veel over fotografie en volg diverse websites zoals zoom.nl en met name de website van photofactsacademyDaarnaast kijk ik veel naar het werk van andere fotografen om zo te ontdekken wat voor techniek ze gebruiken, wat is hun filosofie, hoe componeren ze een foto enz. 

Daarnaast is en blijft het een kwestie van doen en ik trek er zowat ieder weekend op uit om te gaan fotograferen. Honderden plaatsjes heb ik geschoten en soms zitten er bij die ik de moeite waard vind. De meeste gooi ik nog steeds in de digitale vuilnisbak en dat is zeker geen valse bescheidenheid, het is de realiteit. Er valt immers nog veel te leren en thuisgekomen beoordeel ik mijn foto’s en plaats ze soms op websites om vervolgens feedback te vragen. Dat is o.a. ook het doel van deze website. Mijn foto’s laten zien en feedback te krijgen. Om die reden heb ik onlangs (begin 2016) een basisopleiding gevolgd aan de Fotovakschool in Boxtel. Hoewel ik de beginselen van de techniek al redelijk onder de knie had was het voor mij een leerzame opleiding. Met name de feedback van docent en medecursisten waren goud waard en leerde me op een creatievere en kritischere manier naar mijn eigen foto's te kijken. Gouden regel van docente was: eerst de techniek eigen maken om vervolgens weer los te laten.

Fotografie is een hobby waar ik veel in kwijt kan. Het zal ook een hobby blijven, er is geen enkele intentie om hier een beroepsmatige invulling aan te gaan geven. Een hobby dus, een fantastische hobby.